13.10.2013 – неделя

ГЕНУА-2

Както предполагахме не успяхме да разгледаме Генуа, само от автобуса, с който пътувахме до Волтри за кой ли пък, този маршрут вече наизуст го научихме, но какво от това.

Градът има богато историческо минало, много художествени и архитектурни паметници, тук е роден Христофор Колумб и папа Бенедикт ХV.

1-204Genova_06.10 1-214Genova_13.10 1-216Genova_13.10 1-218Genova_13.10 1-223Genova_13.10

Знаехме, че трябва да посетим забележителната сторена през 12в. от бял и черен мрамор Cattedrale di San Lorenzo. В съседство намиращия се Палацо Дукале, интересните дворци на известната генуезка фамилия Дория. Обаче Генуа го писахме към графата посетени, но неразгледани остава за друг път в по-хубав сезон. Толкова студено и дъждовно ни посрещна, че още преди да слезем от Гемията разбрахме, че Генуа не ни иска, не ни се усмихна, с една дума негостоприемно ни посрещна хем за втори път. Е, казахме ариведерчи на Генуа и запрашихме към Brescia (Бреша).

1-197Genova_06.10 1-039Brescia_Italy 1-021Brescia_Italy 1-014Brescia_Italy 1-011Brescia_Italy 1-010Brescia_Italy 1-008Brescia_Italy 1-006Brescia_Italy 1-001Brescia_Italy

Не бяха много километрите, надявахме се по-раничко да пристигнем, но винаги има едно НО. Свърши газта и това се оказа проблем в Неделя в Италия. Те много работни тия италианци, вече се убедихме. Не работи никой на бензиностанциите. По-точно разбрахме, че за бензин няма проблем с карта си плащаш и си наливаш сам, но с газта е друго. Трябва да има човек, който да ти напълни резервоара. И така пообикаляхме, отклонявахме се от пътя няколко пъти, но напразни усилия бяха това. Наложи се да караме с бензин и да чакаме утрешния ден-понеделник!

Намерихме хотелът Casa Marcolini, а там на рецепцията попаднахме на един чичо италианец, спечен, както казва Ники стегната душа! Не стига, че не знае друг език ами недоверие към нас проявява! Ние му даваме разпечатаната резервация опитваме се да му разберем италианския и той веднага иска да му платим. Изчакай бе човек да видим стаите първо, ако не ги одобрим, какви пари ще ти даваме? Ох, съгласи се, ама 5-10 мин. само си траеше. А ние гладни, сядаме да обядво-вечеряме и той звъни в стаята, не сте си платили. Ники естествено на английски му казва ще си платим като си изпием бирата. Съгласява се за 4 мин. и пак звъни телефона, този път намерил някой да каже две-три думи на английски, трябва да си платите за стаите. Е голям тормоз беше, докато не слезе Ценко да плати и след това вече ни се усмихваше чичото, стана любезен, но много недоверчив. Поисках му да ми развали 5Э на монети, за да имаме сутринта за кафе-автомата. Нямал бил, като го погледнах сърдито и намръщено, след малко дотича и ми носи монетите, посягам да ги взема, а той първо ми дърпа банкнотата! Меко казано недоверчив, може да си е патил не знаем, но нас ни обиди с това пълно недоверие.

А за Бреша, да си призная не го бях чувала преди да намерим хотел там, но градът има и метро даже! Стъмни се и много не се виждаше. Една катедрала посетихме да не сме Капо. Нямаше много хора в неделя вечер да се движат по улиците. Спокойно може да се пропусне, но е на 920 км от София и затова го уважихме с присъствието си.

Последната спирка ни беше в Белград, където се видяхме с нашият приятел Владимир Драгичевич. Похапнахме няколко плескавици с него, поговорихме си. Той каза, че ние живеем с 200км/час. Много е очарован от нашите пътешествия и чака и той снимки и пътеписи. И той е пътешественик, от каучсърфинг го познаваме отдавна. Съмишленик и готин човек.

1-039Brescia_Italy 1-046Brescia_Italy

Приключи пътешествието малко преди 1 през нощта. Равносметката е 3723км с колата пропътувани. Може би не беше правилният сезон, но промоциите са в този сезон.

Но с кораб макар и за недостатъчно време могат да се посетят няколко града, държави, острови, които иначе едно по едно е по-трудно и отнема повече време и организация. Препоръчваме круизите, които от скоро познаваме, но не и толкова голям кораб.

One Response to “Геноа 2”

  • royak:

    Ели, поздрави за пътеписите! Винаги съм си знаела, че ти си най-съвествият водач на пътни бележки ! Ще си запазя текстовете във фаворитите и ще ги чета още по-ангажирано! Завършена е моята книга с пътеписи, имам и заглавие: „Да последваш тюлена монах: пътеписи от Средиземноморието“. Надявам се скоро да излезе, за да се видим на премиера. Няма да ви кажа на коя страница сте споменати…
    Поздрави от нас с Емо! Много ви се радваме за пътешествията и пътеписанията!
    Сокол до Гугутка

Добавете коментар

Само ако се регистрирате може да добавяте коментари.