част 1/ – „Отлитаме“ е тук
част 2/ – „Слънчевият осторов“ е тук

Сингапур, лъвът на морето или морски лъв.

Морски лъв символът на Снгапур

Морски лъв символът на Снгапур

Това място не е Азия, сякаш е Австрия с азиатско търпение и трудолюбие. Почти всичко там е обратно на очакваното. Като започнеш от движението, и стигнеш да хигиената. Нечовешка чистота и сигурност. Явно това е бил първоначалният бизнес план.

Томас Рафълс. Сър естествено, харесва това парче скалиста земя за целите на короната. 540 кв. километра всичко. Легендите твърдят че там не е имало земетресения, и вече 300 години няма. На удобно място е за спиране със влажния ориз от Китай, спираш сушиш, пълниш вода и тръгваш. Имал 300 войника на кораба и решил да го завладее, забавно, английско самучевствие.

Сър Томас, провидял това преди 300 години

Сър Томас, провидял това преди 300 години

Насреща си е имал султан с 10000 армия и понеже е умен, предложил наем. Естествено смешна цена. Създал правила, на които и днес е базирана конституцията им. Частната собственост и банковата тайна са много над швейцарските. За това парите на Азия текат на там. Свободна колония като Америка, всеки е добре дошъл.

Днес има 4 езика и супер технологии. Как всеки английски капитан на далечно плаване в добрата стара Англия е можел да разсъждава така държавнически и прогресивно още не мога да разбера, защо ние един нямаме? Някакъв си морски вълк е можел държави да строи, които и до днес са успешни.

Там няма вода за пиене, произвеждат си от морето, една от най чистите и безопасни води за пиене. Е вкусът не е като на рилската.

От виенското колело

От виенското колело

Земята е солена внесли са растения – над 6 милиона дървета и почва за тях. Сега озеленителят е шотландец една от най-добре платените длъжности в държавата. На всеки 2 седмици във всички канали, шахти и водоеми се впръсква автоматично биозащита от комари и пр. гадинки.

Като не вреди на пчели, пеперуди и пр. Има един от най-големите орхидеени паркове и износ за цял свят. Относно законите те не се борят с мафията, просто няма бизнес среда за нея. За една по-странна цигарка отнасяш 5 годиники, хем забравяш за винаги, хем няма на кого да продават, хем успяваш да се отървеш от зависимостта.

А как преследват пушачите, о мед ми капе.

Аз съм краен фашист по отношение на пушенето и там ми напомняше старите казармени методи, скрита в шепата и оглеждайки се да не дойде дежурният.

Всички дървета са вносни

Всички дървета са вносни

Е дотук с хвалбите. Една бира е 10 долара, техните са досущ на цената на левчето. На 1 градус от екватора, там всеки ден вали следобед. Чадъра ти е като 3 ръка. Имат плажове ама не ходят на тях по две причини да не потъмнеят и да не ти излезе име, как така нямаш работа та се търкаляш по пясъка.

Сингапур е Сити, всички бачкат като полудели, скъпо е та дрънка. Там например за да си купиш кола ти трябва лиценз. Защото територията е малка и ценна, колата е лукс. Един лиценз е 25 хиляди и това само за да имаш право

да я купиш, нова. Ако стане на 10 години мигом я разкарваш, стари коли НЕ! Замърсяват.

Не че там ти трябва кола, всичките видове транспорт са в перфектно състояние. Купува се за престиж.

Ако ядеш дориан(леко смрадлив плод на чесън) в метрото, ще си платиш глоба за притеснение на нежните носове. Нищо общо няма с балийското свободно хаотично движение.

От лифта за остров Сентоса

От лифта за остров Сентоса

никой не цени плажа, 30 гр. е

никой не цени плажа, 30 гр. е

хванах китайци да пушат

хванах китайци да пушат

Градът донякъде е толкова

Ситито

Ситито

уреден и безопасен, че чак ти става скучно. Виенското им колело което е 166 м в диаметър и доскоро беше първото в света се върти с такава скорост, че нищо не усещаш. Тук всяко циганско колело може да ти качи стомаха в гърлото. Една сграда се строи за максимум 900 дни, ако не успееш вземат ти я. За това се работи и нощем, няма спиране. Говорим и за небостъргачи. Земята там не можеш да купиш, може за 99 години да наемеш но няма купуване. Най –големият строител е държавата.

Да не бъдем черногледи. Това е място за бизнес и едно от най-сигурните и безопасни места за живот. Като погледнеш какво нещо са свършили тези хора, какви усилия полагат, как корабчета с кепчета ловят всяка хартийка във водата, да бъде запазено няма как да не ги уважаваш. Даже така те смъдва под лъжичката като знаеш че ние и земя си имаме и вода пък само кал си забъркваме. Сингапурците

се забавляват в Тайланд или в Малайзия или на … Бали :)

орхидея

орхидея

За летището ви казах, няма такова, за

това е изработено от камъни

това е изработено от камъни

орхидеите също вижте ги! За всичко това ни разказа Олга – рускиня

и това

и това

орхидея

орхидея

женена там и доволна от живота. Много знае и ако имаш време да слушаш и два дни стигат.

Та така ние ще летим към дома А слънчевият остров със слънчевите хора остават някъде там в Оня свят.

Have a pleasant fly!

всички снимки са тук

Добавете коментар

Само ако се регистрирате може да добавяте коментари.